Francesc Porta i Vilalta

Donació del propi Francesc Porta i Vilalta a la Universitat de Lleida el 19 de juny de 1992, i conveni entre la Universitat de Lleida i els seus hereus el 21 de novembre de 2018

Fons

El donatiu de l'any 1992 consta d'uns 200 llibres d'economia, principalment de les dècades 1940 i 1950. Una part del fons són monografies editades en llengua anglesa i francesa. (Biblioteca de Cappont)

La donació fruit del conveni del novembre de 2018 conté un fons format per :
-14 caixes amb documentació que recullen diferents tipologies documentals, com:
fotografies, correspondència, recull de premsa, material divers, catàlegs, tríptics i material de difusió.

Està estructurat en els següents apartats:
1.- Documentació familiar i personal
2.- Revista Labor
3.- Òmnium Cultural
4.- Política
5.- Cultura
6.- Esports
7.- Conferències, discursos i escrits diversos
8.- Escoles Alba
9.- TV Catalana
10.- Documentació professional
11.- Església

- Objectes relacionats amb la seva vida, com la Medalla d’Argent de la Ciutat, atorgada per la Paeria el 1992; la placa de “Lleidatà de l’any 1990” en reconeixement a la seva tasca cultural i esportiva; una escultura d’Indíbil i Mandoni; planxes del seu Ex-libris (creat pel gravador Ricart); dos fitxers amb les fitxes manuscrites de la seva biblioteca particular i dues caricatures realitzades per Niko i per Tarragó.

- Col·lecció de discs de pedra (78 rpm), formada per uns 160 discs d’artistes com Xavier Cugat, Edith Piaf, Ella Fitzgerald, Yves Montard, Louis Armstrong, Duke Ellington i Jacqueline François, i d’estils com el fox-trot, la cançó, el vals o la rumba, entre altres.

(Biblioteca de Lletres)

 

Anys del fons: 1915-1992

Fons Francesc Porta i Vilalta: selecció d'imatges

Biografia

 

 

 

 

Francesc Porta i Vilalta

Lleida, 27 de setembre de 1915 – 1 d'octubre de 1992
Corredor de comerç, activista cultural, esportiu i polític

Nat a Lleida el 1915 en el si d'una coneguda família de Lleida. Estudia a França i Anglaterra, fet que li dóna un bagatge lingüístic i cultural insòlit per l' època.

Aprovà unes oposicions a corredor de comerç i el 1947 s'instal·là definitivament a Lleida on participa activament en la vida cultural de la ciutat, sobretot a partir del seus interessos: esport, cinema i jazz.

Fou elegit síndic del Col.legi de Corredors de comerç i dirigí el Butlletí Informatiu Cuerpo de Corredores Colegiados de Comercio. Impulsor del setmanari lleidatà Labor, en què ocupa l'espai editorial des del núm. 22 i on reflectí les problemàtiques de la ciutat.

També fou un del fundadors de les escoles Alba, de la delegació d'Òmnium Cultural a Lleida i un dels iniciadors de “Cavall Fort”.

Va ser president del Club de Tennis, càrrec que ocupà durant 16 anys, promocionant les noves instal·lacions.

Féu una petita incursió en el món de la política: el 1974 fundà Convergència Democràtica, però el 1976 abandona el món de la política.

El 1992 la Paeria li atorga la Medalla d'argent de la ciutat. Morí el 1992 a Lleida.

Bibliografia

Documents SOBRE Francesc Porta i Vilalta en el Catàleg UdL

Enllaços

 

       - La UdL rep el fons documental de Francesc Porta i Vilalta. (21 novembre 2018). Dins Universitat de Lleida. Recull  de  premsa.   Recuperat 21 novembre 2018
       - La Biblioteca de Lletres acull el fons documental de Francesc Porta Vilalta. (22 novembre 2018). Dins Biblioteca i                                 Documentació. Notícies.  Recuperat 22 novembre 2018