Porqueras Mayo

Foto de Porqueras Mayo

Fons Alberto Porqueras Mayo
Consulta: Biblioteca de Lletres
Data d'ingrés: 1997

Donació mitjançant conveni del propi Alberto Porqueras Mayo a la Universitat de Lleida el 17 de novembre de 1997 i posteriorment de la seva familia mitjançant conveni de 30 de juny de 2004.

Fons

El fons conté 1.733 monografies (incloent fons antic) i 33 títols de publicacions periòdiques. El fons correspon a la biblioteca del professor lleidatà i catedràtic de la Universitat de Illinois (EEUU). Està format per més de 50 repertoris bibliogràfics i catàlegs, actes de congressos i homenatges, i inclou també estudis crítics realitzats per especialistes i obres de diferents autors especialitzades en autors i aspectes del teatre espanyol del segle d'Or i d’obres dels dramaturgs més representatius del moment. També inclou l’arxiu professional, que conté separates, retalls d’articles, esborranys, fotocòpies, etc.

La segona part de la donació és traslladada des d'Amèrica per vaixell fins a Barcelona, procedent d' Illinois.

  • Anys del fons: 1589-1999
  • Consulteu el fons en el Catàleg UdL

Biografia

Foto del Porqueras Mayo en un despatx llegint

Alberto Porqueras Mayo
Lleida, 1930- Barcelona, 2003
Filòleg

Inicià els seus estudis a la Universitat de Barcelona, on cursà Filosofia i Lletres i a l'Institut d'Estudis Catalans on estudià literatura catalana, entre 1947 i 1950. Posteriorment, va completar la seva formació a la Universitat de Madrid, on es doctorà l'any 1954 amb la tesis El prólogo como género literario.

Amb la voluntat d'aprofundir en els seus estudis i en la seva formació, es traslladà a Alemanya. A la Universitat de Bonn, va ser codirector del Seminari de dialectologia catalana (1955), i a la Universitat d'Hamburg, lector de llengua i literatura espanyoles (1955-1958). Posteriorment, anà als Estats Units, on va ser professor en diverses universitats, entre les que destaquen les universitats de Missouri i d'Illinois. Precisament, és en aquesta darrera on finalitzà la seva tasca docent, esdevenint catedràtic emèrit de literatura espanyola, catalana i comparada per aquesta universitat. L'any 1997 estableix la seva residència a Barcelona, on morí el 30 de desembre de 2003.

La seva tasca investigadora es desenvolupa en tres àmbits: la literatura castellana dels segles XVI i XVII, centrant-se especialment en la figura de Calderón de la Barca, i també de Cervantes i de Lope de Vega; la teoria literària, principalment el Segle d'Or espanyol; i la investigació bibliogràfica i la literatura catalana. En aquest darrer àmbit cal remarcar que fou un dels impulsors del primer Col·loqui d'Estudis Catalans als Estats Units (1978) i fundador i president de la North American Catalan Society.

La seva trajectòria professional fou reconeguda, entre altres, amb el premi Menéndez y Pelayo (1954), el Premio Internacional de Bibliografía Nicolás Antonio (1992), i la Medalla d'Or de la Universitat de Lleida a títol pòstum (2004).

Alberto Porqueras Mayo : selecció d'imatges

Procedència : arxiu família Porqueras

Bibliografia

Enllaços

  • Part del seu arxiu professional també es troba a la Universitat d'Illinois
  • A l'Institut d'Estudis Ilerdencs es conserva l'epistolari de Ramon Areny a Alberto Porqueras (1958-1964).