Montserrat Dalmases

Fotografia de la Montserrat Dalmases

Donació mitjançant conveni entre Montserrat Dalmases i la Universitat de Lleida el 17 d'octubre de 2013, dins el marc del programa de Coordinació dels Estudis i la Innovació de l'Escola Rural (CEIER).

Fons

El fons de la Maria Montserrat Dalmases està format per tot un conjunt de materials, pensats i elaborats per ella mateixa, amb l'objectiu d'afavorir l'aprenentatge autònom dins un espai específic de l'aula que ella va anomenar “l'aula de jocs”.

Tot aquest material està dissenyat per treballar la lectoescriptura en els primers estadis d'aprenentatge, la matemàtica (la lògica, el raonament, la geometria). Els seus materials també permeten treballar la descoberta del propis cos i de l'entorn, l'observació, les emocions i el llenguatge a partir de diferents centres d'interès i en els diferents nivells d'aprenentatge. Tot això amb un material inèdit preparat per l'aprenentatge a partir del joc.

Anys del fons:

Finals de la dècada de 1950 - principis de la dècada de 1960

Biografia

Fotografia de la Montserrat Dalmases sentada en una taula

Maria Montserrat Dalmases i Orobitg   (1924-2017)
Mestra

Maria Montserat Dalmases i Orobitg va néixer el 8 d'octubre de 1924.

Va començar la seva tasca docent com a interina a petits pobles com La Tallada (la Segarra) o Castellar de la Ribera (el Solsonès). Per un seguit de casualitats, l'any 1958 va anar a parar al nucli de Claravalls (Urgell), on va disposar d'una escola per ella sola però sense cap mena de recursos ni directrius clares. Això li va permetre gestionar la seva pròpia escola, fer i desfer a la seva manera i fer ús dels seus propis mètodes i materials. Premiada amb la medalla d'Alfons X el Savi, està considerada una pionera de la innovació pedagógica a l'escola rural.

Morí el 14 de gener de 2017 a Tàrrega.

Fonts consultades

A fons. (3 novembre 2013). Dins Lectura Segre, suplement dominical

Bibliografia

Enllaços