Joan Baptista Xuriguera

  • Fons Joan Baptista Xuriguera
  • Consulta: Biblioteca de Lletres
  • Data d'ingrés: finals 2010 (donació) i abril 2018 (conveni)

Donació de Pau Jaume Xuriguera i Solà, fill de J.B. Xuriguera, a la Universitat de Lleida, l'any 2010 i posterior signatura d'un conveni l'any 2016.

Fons

Es tracta de la biblioteca del filòleg i escriptor català Joan Baptista Xuriguera.

Consta de:

-412 monografies principalment de llengua i literatura catalana, però també de literatura castellana, així com d'altres llengües (donació 2010) 

- autògrafs literaris (manuscrits i mecanoscrits) de la seva extensa producció literaria que abasta poesia, narrativa, teatre o assaig, així com reculls d’articles publicats, correspondència i papers diversos relacionats amb la seva vida i la seva obra (conveni 2016)

Anys del fons: 1861-1987

Consulteu en el Catàleg UdL

Biografia

Joan Baptista Xuriguera sentat en la taula d'un despatx

Joan Baptista Xuriguera i Parramona
Menàrguens, 1908 – Barcelona, 1987
Escriptor i polític

Joan Baptista Xuriguera va néixer a Menàrguens el 1908, i es traslladà amb la seva família a Lleida l'any 1913, ja que el seu pare havia estat nomenat conserge del Liceu Escolar.

En l'àmbit polític, va ser militat del grup lleidatà del Partit Comunista Català (1926) i un dels fundadors de Joventut Esquerrana (1930), que s'acabaria integrant al Bloc Obrer i Camperol. L'any 1932 es trasllada a Barcelona, on comença a treballar, a partir de 1933, de funcionari a l'ajuntament de la ciutat.

Amb l'esclat de la guerra civil, el 1936, torna a Lleida i forma part dels primers ajuntaments revolucionaris en representació del Partit Obrer d'Unificació Marxista. Tanmateix, arran de l'exclusió d'aquest partit de l'ajuntament lleidatà el 1937, retorna a Barcelona, traslladant-se a viure el 1938 a la Vajol (Alt Empordà). Poc mesos després, el gener de 1939 s'exilia a França, primer a Caussade i més tard a Montauban, on fundarà el Casal Català de Montauban.

El 1948 torna a Catalunya i s'instal·la a Térmens, posteriorment s'estableix a Barcelona. Durant aquests anys combinarà la tasca docent amb l'activitat literària i la vida cultural. El 1977 reingressa a l'Ajuntament de Barcelona, fins a la seva jubilació el 1987.

La seva producció literària abasta diferents camps: narrativa (La vida de Joan Ventura, El temps jove); poesia (Indíbil i Mandoni, El silenci rebel); teatre (La reina Margarida, Lucrècia); assaig (Evocació de Lleida, L'altra cara de la història de Catalunya, ); lingüística (Els verbs catalans conjugats, Nou diccionari de la llengua catalana).

Joan Baptista Xuriguera : selecció d'imatges

Procedència : arxiu Pau Jaume Xuriguera i Solà

Bibliografia

Enllaços